21 slimme inpaktips van een ervaren verhuisbedrijf
Bram van Haarlem
15 augustus 2019
1 » Voor je begint
Verzamel eerst zoveel mogelijk kussens, dekens, handdoeken en leg deze apart. Deze zijn perfect om dozen aan te vullen.
2 » Zorg voor beschermend inpakmateriaal
Tijdens het inpakken heb je soms te maken met breekbare spullen, zoals servies. Je kunt daarvoor beschermend inpakmateriaal kopen, of als je geld wil besparen, bijvoorbeeld oude kranten voor gebruiken. Op deze manier kan veel schade voorkomen worden.
3 » Probeer verhuisdozen altijd vol te maken
Sommige typen verhuisdozen zakken in als je gaat stapelen wanneer ze niet helemaal vol zijn. Er is namelijk nogal een groot verschil in kwaliteit tussen verschillende types verhuisdozen. Dozen van de bouwmarkt zijn goedkoop (rond de € 1 per stuk), maar hebben nogal de neiging om in te storten als je ze niet volmaakt. Wij werken alleen met verhuisdozen waarbij dat niet gebeurt. Als je met ons verhuist krijg je ook altijd gratis verhuisdozen.
4 » Limiet gewicht verhuisdozen tot 15-20 kilo
De meeste verhuisdozen zijn geschikt voor maximaal 15 tot 20 kilo, voor ze uitscheuren bij de handvatten of onderop. Hanteer de vuistregel: als je de doos zelf niet meer normaal kan tillen, is ie waarschijnlijk te zwaar.
5 » Boeken
Verhuisdozen met boeken kunnen tot ongeveer de helft gevuld worden, anders wordt de doos te zwaar. De verhuisdoos kan verder opgevuld worden met bijvoorbeeld een kussen, handdoek of deken.
6 » Schroefjes van meubels
Heb je geen zakjes of ziplocks voor schroefjes (meer)? Gebruik duct tape of plakband om ze vast te plakken aan het betreffende meubel. Maar pas wel op als je meubel geschilderd is, want met duc tape kan je verf beschadigen. Je kan het ook in inpakpapier pakken en erop schrijven waar het van is.
7 » Waardevolle documenten
Belangrijke documenten als paspoorten, rijbewijzen en andere papieren kun je beter niet inpakken in verhuisdozen, maar zoveel mogelijk bij je houden. Dit geldt ook voor contant geld, sleutels en eventuele belangrijke medicijnen.
8 » Vloeistoffen
Spullen die kunnen lekken, licht ontvlambaar zijn en spuitbussen kun je beter niet in normale verhuisdozen inpakken. Gebruik daar bijvoorbeeld plastic bakken van de IKEA voor. Zo voorkom je schade aan andere spullen tijdens transport door lekkage. Dit is ook handig als je spullen verhuist naar een opslag. Ook belangrijk om te weten: verandering in temperatuur en luchtdruk kan ook lekkage of zelfs explosies veroorzaken.
9 » Pak schoonmaakmiddelen als laatste in
Schoonmaakmiddelen zijn handig om binnen handbereik te houden voor de grote eindschoonmaak van je oude huis. Zo kun je de vorige woning netjes achterlaten. Vloeibare schoonmaakmiddelen kunnen het beste verpakt worden in een (afsluitbare) plastic bak. Deze bak kun je uiteraard wel in een verhuisdoos plaatsen.
10 » Potjes met planten
Planten kun je het beste in een open doos zetten. Tussen de potten kun je wat inpakpapier of noppenfolie stoppen ter bescherming. Wijzelf pakken grote planten helemaal niet in, onze verhuizers verhuizen die met de hand, want dan loop je de minste kans op schade.
11 » Bestek
Idealiter pak je de bestekbak met inhoud op en plaats je deze rechtstreeks in een verhuisdoos. Zorg wel dat je er iets op zet, zodat het bestek op zijn plaats blijft. Past de bestekbak niet in een doos, rol het bestek dan op in inpakpapier.
12 » Glas en servies
Wikkel glaswerk, kopjes en borden apart in papier en plaats deze staand in de verhuisdozen. Zet borden rechtop (verticaal) in de verhuisdoos om te voorkomen dat ze breken. Handig: om glazen en kleine vaasjes kun je ook sokken doen.
13 » Grote spiegels en schilderijen
Spiegels en schilderijen die niet in een verhuisdoos passen, kun je beter op één plek in het huis verzamelen. Zo kunnen ze goed verpakt worden voor je ze gaat vervoeren. Breekbare wanddecoratie dat wel in een verhuisdoos past, kun je het beste goed verpakken en rechtop in de doos zetten. Plaats er eventueel een handdoek tussen voor extra bescherming.
14 » Kleding
Voor hangende kleding kun je het beste aparte garderobeboxen gebruiken. Dit zijn grotere verhuisdozen dan normaal met daarin een roede (kunststof balk) om kleding met klerenhangers aan op te hangen. Ideaal om je kleding kreukvrij te vervoeren. Liggende kleding kun je uiteraard gewoon in verhuisdozen verpakken. Het kan handig zijn om (oude) kleding te gebruiken ter opvulling voor andere dozen, in plaats van handdoeken of dekens.
15 » Multimedia-apparatuur zoals televisie, computer, etc.
Maak voordat je multimedia-apparatuur inpakt eerst foto’s van hoe ze er aan de achterkant uitzien met de kabels er nog in. Dat scheelt een hoop uitzoekwerk tijdens het aansluiten! Koppel de apparatuur daarna los en pak ze met de bijbehorende snoeren zoveel mogelijk in verhuisdozen in. Als je de originele aankoopdoos nog hebt, is het natuurlijk extra handig om deze te gebruiken!
16 » Huishoudelijk apparatuur (wasmachine, droger, koelkast, afwasmachine)
Deze passen natuurlijk niet een verhuisdoos. Vergeet voordat je grote huishoudelijke apparaten gaat verhuizen niet om het waterreservoir te legen. Zet je vriezer 2 dagen voor de verhuizing op de hoogste vriesstand. Trek de stekker pas uit het stopcontact op het moment van inladen. Wij zetten de vriezer zelf altijd – indien mogelijk – als laatste in de verhuiswagen en halen ‘m er als eerste weer uit. Zo blijft het risico voor de inhoud zo beperkt mogelijk.
17 » Kasten
Uit ervaring kunnen we je aanraden om alles wat los in je kast zit – zoals planken, plankendragers, deuren, glasplaten, sleutels en schuifpanelen – eruit te halen. Zo kun je schade tijdens transport zoveel mogelijk beperken.
18 » Lampen
Verwijder de gloei-/LED lamp en lampenkap. Rol het snoer op. Gebruik geen krantenpapier maar keukenrol om de lampenkap in te wikkelen. Plaats de lampenkap rechtop in de doos. Decoratieve knoppen en dergelijke plak je vast aan de binnenkant van de doos waar de lampenkap inzit.
19 » De inhoud van lades van kasten
Doe de inhoud van je ladekasten in een verhuisdoos. Dit is ter behoud van je kast. Als je beschermfolie hebt, kun je de hele kast zo inpakken dat de lades niet meer open gaan. Dat scheelt in- en uitpakwerk.
20 » Losse stukken zoals bezems, rails, tuingereedschap, etc.
Bundel deze door middel van bijvoorbeeld tape of touw. Hetzelfde geldt voor los hout uit bijvoorbeeld de schuur of overkapping in de tuin.
21 » Vraag even rond
Voordat je naar de winkel gaat voor verhuisdozen (of ze bij ons bestelt) is het handig om even rond te vragen in je kennissenkring of iemand nog verhuisdozen heeft liggen die ze niet gebruiken. Meestal blijven er na een verhuizing wel een aantal dozen over die prima hergebruikt kunnen worden! Ga je met ons verhuizen? Dan krijg je altijd gratis verhuisdozen en verpakkingsmateriaal van ons!
6 redenen om te verhuizen met W. van Haarlem Verhuisservice